Terapevtska in preventivna obravnava otroških boleznih po TKM

Napisal: Han Zaoxiang, zdravilec kit. med. 

Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin. in soc. kult.

 

V tradicionalni kitajski je pediatrija veljala za »nemi oddelek«. Otroci še ne znajo dobro izražati bolezenskih stanj, občutkov in simptomov, njihovi glavni organi in mreža meridianov pa še niso dobro razviti. Prav zaradi tega je zelo težko odmeriti in prilagoditi količino zeliščnih zdravil. Zato je za zdravilca ali starše toliko bolj pomembno dobro opazovanje in podrobno izpraševanje.

Najbolj pogosto se doma srečamo s težavami, kot so vročina, kašelj, slabost z bruhanjem, driska, zaprtje, krči, zunanje poškodbe itn. (Obstaja, seveda, še veliko drugih otroških bolezni, ki pa jih tukaj ne bomo obravnavali.)

  1. Vročina.  Glede na vzrok se deli na dve skupini, in sicer je odvisno, ali gre za zunanji patološki dejavnik (npr. vročina, vlaga, mraz, suša) ali pa za notranjo poškodbo. Poleg zdravil, ki jih priporoča moderna medicina, je v tradicionalni medicini za zbijanje vročine, nastale zaradi zunanjih patoloških dejavnikov, poznana tehnika puščanja krvi z razkuženo iglico (3–5 kapljic) na točkah dazhui (7. vratno vretence) in quchi (na zunanjem delu komolca). Za vročino zaradi notranjih poškodb pa poleg urejene, ustrezne in prilagojene diete pridejo v poštev tudi nekatera zeliščna zdravila, kot so baipian dou, shanyao, jineijin, baishu, muxiang. Zelo dobra je tudi posebna masažna tehnika za otroke, ki se imenuje nieji, gre za masažo s ščipanjem ob hrbtenici. Tudi guasha – to je posebna naprava, podobna glavniku, s katerim počešemo hrbet, ki smo ga prej namazali z oljem, je dobra tehnika naravne metode obravnave. Kako pa ločimo zunanje vzroke od notranjih? Vročina zaradi zunanjih vzrokov se pojavlja podnevi (huje) in ponoči. Vročina zaradi notranjih poškodb (prehrane) pa večinoma ponoči.
  2. Diareja. Vzrokov je lahko več. Poleg zdravljenja pri zdravniku lahko starši doma masirajo otrokove akupunkturne točke, npr. zusanli (štiri prstke pod kolenom, na zunanji strani, levo in desno) ali pa z mokso grejejo točki tianshu (dva prstka levo in desno od popka).
  3. Zaprtje. Pri otrocih je vzrok za zaprtje največkrat v preferencah pri hrani ali pa se pojavi kot posledica uživanja preveč hrane vroče narave. Poleg zagotavljanja zadostne količine pitja tekočin, urejene, prilagojene in bogate diete je, tako kot zgoraj, priporočljivo stimulirati s pritiskanjem na točki tianshu, dva prstka od popka.
  4. Zunanje poškodbe. Če rana ni odprta, se lahko na poškodovano mesto namaže zeliščno olje, ki naj deluje v smeri izboljšanega krvnega pretoka, npr. red flower oil. Če pa gre za odprto rano, jo je treba začasno oskrbeti in poiskati zdravniško pomoč. □