Obravnava obolenj živčnega sistema s tradicionalno kitajsko medicino – akupunkturo in tuina masažo

Napisal: Han Zaoxiang, zdravilec kit. med. 

Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin. in soc. kult.

 

Iz/zaradi povezave med živčnim sistemom (biomedicine) in sistemom/mrežo meridianov tradicionalne kitajske medicine lahko govorimo o terapevtski obravnavi obolenj živčnega sistema s tehnikami akupunkture in tuina masaže. V smislu biološkega delovanja sta oba sistema uravnavanja delovanja telesa zelo podobna, njuno normalno delovanje je zelo pomembno, sta glavni/vodilni sistem prenašanja informacij ali biopotenciala či po telesu. Po eni strani gre za kontroliranje in uravnavanje delovanja posameznih glavnih notranjih organov (meridiani, nei-wai), sistemsko delovanje (živahnost), ki povezuje vse dele telesa v celoto. Po drugi strani gre pa za delovanje v smislu združevanja ali distribuiranja informacij ali čija, kot odzivanje na spremembe in stimulacije iz okolja ter ustrezen odziv, ki ne samo poveže telo v celoto, ampak tudi telo in okolje poveže v (harmonično) celoto. Refleks/odziv/reakcija je oblika/način osnovnega delovanja uravnavanja in delovanja živčnega sistema (teh dveh sistemov). Visoka stopnja razvoja velikih možganov, možganska skorja, je najboljše mesto za uravnavanje delovanja celega telesa, tudi mišljenja, zavesti in drugih življenjskih funkcij. Živčni sistem se porazdeli po celem telesu, povsod je prisoten. Podobno tudi sistem meridianov povezuje notranjost in zunanjost (površino), zgornji in spodnji del telesa, štiri okončine, vse kosti, pet čutnih organov in devet odprtin.

Sistem meridianov lahko dosega podobno uporabnost kot živčni sistem. V smislu biološkega delovanja se po meridianih pretaka, poleg krvi, tudi biopotencial či, energija (toplota), ki neguje glavne notranje organe, deluje obrambno in ohranja ter varuje celotno telo. Kako se bolezen pojavi/razvije (kje se pojavi) in pa kako poteka (kam gre), je glede na sistem meridianov za diagnozo in zdravljenje zelo pomembno, in zato je teorija o mreži meridianov tudi osnovna podlaga tradicionalne kitajske medicine, še posebej za prakso akupunkture in tuina masaže.

Ti dve praksi lahko več kot učinkovito pomagata pri več vrstah obolenj živčnega sistema, ne samo zaradi osnovne teorije, ampak tudi zato, ker klinične izkušnje to potrjujejo. S tradicionalno kitajsko medicino, še posebej akupunkturo in tuina masažo, se ukvarjam že 30 let, poznam tudi osnove biomedicine. 20 let sem delal na Kitajskem, v Zagrebu 5 let in 13 let v Sloveniji. Z uporabo teorije sistema mreže meridianov in ob upoštevanju razpravljanja o simptomih (diagnosticiranja) in izbiri ustrezne terapevtske tehnike lahko akupunktura in tuina masaža dosežeta zares dobre rezultate pri obolenjih živčnega sistema.

Tukaj bom na kratko predstavil nekaj uporabnih aplikacij.

1. Migrena je prvi primer. Je močan, ustaljen glavobol, povezan z živčnim in krvnožilnim sistemom, za pogost, neopisljiv glavobol so v glavnem odgovorni naslednji meridiani: zushaoyang danjing/GB (žolč) meridian in shoushaoyang sanjiaojing/TE (trojni grelec) meridian, še posebej točke na zadnji strani glave, na robu lasišča, na sredini med hrbtenico in ušesi, točki fengchi/GB20 in pa točki , ki ne ležita na meridianih, ampak izven, in sicer na sencih, stranski del glave med očmi in ušesi, točki taiyang/EX-HN 5. Na hrbtni strani zapestja, dva cuna proti rami, je točka na meridianu trojnega grelca – waiguan/TE 5 in pa na zunanji strani gležnja, na meridianu žolča, od gležnja proti kolku tri cune, točka xuanzhong/GB39, ali pa malo nižje, na istem meridianu, točka zulinqi/GB 41. Akupunktura ima veliko vrednost in dosega dobre rezultate. Tudi pri drugih oblikah glavobola se lahko izbere akupunkturne točke; glede na razporeditev meridianov na glavi se izbere ustrezne točke in se jih združi z ustreznimi točkami na stopalih in rokah in na ta način doseže zadovoljiv zdravilni učinek.

2. Lokalna paraliza, krč obraznih mišic, trigeminalni živec. Te tri težave enako povzročajo patološke spremembe živcev, pri lokalni/delni paralizi obraza vnetje živca za ušesom ustvarja pritisk na živec, krč obraznih mišic je posledica tega, bolečine v predelu trigeminalnega živca pa so povezane s patološkimi spremembami živcev v možganih. Vse tri patološke spremembe se kažejo na obrazu. Meridiani na obrazu so: dachangjing (debelo črevo) LI meridian, weijing (želodec) ST meridian, pangguangjing (mehur) BL meridian, xiaochangjing (tanko črevo) SI meridian, sanjiaojing (trojni grelec) TE meridian in danjing (žolč) GB meridian. Vsi ti meridiani so razporejeni tudi po različnih delih obraza. Zato se pri terapevtski obravnavi treh zgoraj omenjenih težav lahko izbere ustrezne točke na meridianih, ki potekajo po obrazu in se jih združi z ustreznimi točkami na stopalih in rokah za zadovoljiv in zdravilni učinek.

3. Dislokacija medvretenčne(ga) ploščice (diska), bolečine išiasnega živca, težave vratnega dela hrbtenice. Vse tri omenjene težave vplivajo na živčne korenine in zato povzročajo bolečine, mravljince in odrvenelost v ledvenem delu hrbtenice, vratnem delu hrbtenice, po rokah in nogah. Meridiani, ki potekajo po teh delih telesa, so: dumai/funkcionalni kanal, ki poteka po hrbtenici (od trtice do zgornje ustnice) / GV, pangguangjing (mehur) / BL meridian, weijing (želodec) / ST meridian, xiaochangjing (tanko črevo) / SI meridian, dachangjing (debelo črevo) / LI meridian in feijing (pljuča) / LU meridian. Najboljši rezultat se doseže s kombinacijo aplikacij akupunkturne in tuina (akupresurne) tehnike na ustreznih meridianih in točkah.

4. Nespečnost, depresija, težave s prebavo in podobne patološke spremembe so v glavnem povezane z zavestjo/umom/duhom/vitalnostjo. Bolezni živčnega sistema vključujejo več vrst patoloških sprememb zavesti/vitalnosti. Zgoraj omenjene težave lahko na podlagi teorije notranjih organov in meridianov tradicionalne kitajske medicine, z uporabo metode (bianzheng xuanzhi) diagnoze in izbiro ustreznega terapevtskega pristopa, kombinacijo akupunkture in tuina (akupresure) masaže na ustreznih točkah in meridianih, dosežemo zelo dober zdravilni učinek. □