Kako se pripravimo na POMLAD

Februar, 2017 (Posodobljeno marca, 2020)

Napisal: Yao Junhao, zdravilec kit. med.

Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin. in soc. kult.

 

Spomladansko obdobje je čas jeter, zakaj?
Prvič, po TKM je glavna naloga jeter skrb za prost pretok energije qi (beri "či"). Vemo, da energija qi pomeni sposobnost toka, ki teče. Jetra lahko poskrbijo, da qi teče po celem telesu in tako ni pogojev za nastanek stagnacije energije ali puščanja energije. Govorim o tem, da se v telesu dogaja razstrupljanje in izločanje strupov. Te vrste tok energije qi, ki teče po telesu in razstruplja, je podoben dvigu naravnih sposobnosti (energije) v spomladanskem času. Zemlja, drevesa, grmovja, cvetlice in trave, vse začenja rasti.
Drugič, teorija TKM govori o tem, da so naravna živila in zeliščna zdravila eno in isto in jih, glede na barvo, razdeli v pet skupin: zelena, rdeča, rumena, bela in črna. Živila teh barv se povezujejo z delovanjem glavnih notranjih organov. Zelena tako vstopa v jetra, to pomeni, da zelena barva neguje jetra, živila zelene barve lahko negujejo vpliv jeter, zeliščna zdravila zelene barve pa lahko zdravijo vpliv jeter. Barva pomladi je vsekakor zelena, zato je to letni čas jeter.

Kaj delajo jetra in česa so sposobna?
Spomladansko vreme in delovanje jeter sta tesno povezana. Jetra imajo dvojno nalogo; ena je skladiščiti kri, druga je skrbeti za prost (pre)tok energije qi. Pretok krvi je v glavnem v jetrih in spomladi se energija qi v jetrih precej dvigne ter poveča, to je čas, ko se energija in kri v telesu začneta obračati iz jedra proti površju telesa. Vse to se dogaja s pomočjo sfere vpliva jeter, zato se tudi obremenjenost delovanja jeter v spomladanskem času poveča.

Veliko ljudi se spomladi jezi, zakaj?
To je bolj očitno pri ženskah, in sicer v času pred mesečnim perilom, ko se njihova kri spušča navzdol, qi pa lebdi zgoraj, to pa pomeni nezadostno kri v jetrih (diagnoza TKM). Pri ženskah je prirojena energija tudi v jetrih (sicer v ledvicah), jetra so organ, ki skladišči kri, in ko v jetrih primanjkuje krvi, se človeku ne spi, ni zaspan, in zaradi tega je človek razdražljiv. Tudi moški, ki imajo po TKM spomladi nezadostni yin (beri "jin") v jetrih, lahko v tem času doživljajo anksioznost, nemir in utrujenost.

Prebujanje ponoči med eno in tretjo uro, zakaj?
Spomladanska nespečnost se pojavi pri ljudeh, ki imajo diagnozo TKM, imenovano "nezadostna kri v jetrih". Prebujanje ali nespečnost se pojavljata ponoči med eno in tretjo uro. Jetra so organ, ki skladišči kri. Človek se čez dan giba in yang (beri "jang") qi se premika proti površini telesa, vprašamo pa se, kam gre yang qi ponoči. Gre v notranjost, pravzaprav se vrne v jetra. Če so jetra napolnjena s krvjo, sta yin in yang harmonično usklajena in posledično lahko dobro spimo. Če pa je krvi v jetrih premalo, potem yang qi ne pride nazaj (v jetra) in oči ostajajo odprte. V naslednjem obdobju – med tretjo in peto uro, ko se dvigne energija pljuč, pa oseba spet lahko zaspi.

 

Kako spomladi negovati življenje?

Tako, da negujemo sfero vpliva jeter.

1. Hoja po zeleni travi. Negovanje oči sprošča jetra, spomladi vse zeleni, zrak je svež, zato je dobro ceniti te trenutke in jih uporabiti tako, da gremo večkrat na sprehod, hodimo po zeleni travi ter tako sprostimo um in poskrbimo za pretočne kite in kosti. Hoja po zeleni travi ima na sfero vpliva jeter tri vrste dobrega vpliva. Najprej gre za negovanje oči, zelena barva gre v jetra in sfera vpliva jeter se odpira v oči. Ko gledamo zeleno, torej negujemo oči, negovanje oči pa je negovanje jeter. Hoja po zeleni travi lahko tudi neguje kite, v TKM sfera vpliva jeter vlada tudi kitam, ki odražajo stopnjo mehkobe našega telesa. Sprehod po zeleni travi nas lahko zmehča in bolj sproščene kite pomenijo tudi bolj sproščena jetra. Nadalje, hoja po zeleni travi lahko sprosti čustva. Čustva, kot so veselje, jeza, skrb, premišljevanje, žalost, strah in prestrašenost lahko po TKM povzročijo vplive na delovanje glavnih notranjih organov. Med njimi je še posebej jeza tista, za katero skrbijo jetra. Ena izmed sposobnosti jeter je prav tako, da skrbijo za prost pretok energije. Jeza se deli na dve vrsti oziroma na dve smeri jeze: ena je usmerjena navzven, navzgor, je kot ogenj silno čustvo. Pregovorno rečemo, da ogenj jeze dvigne kapo tri metre ali bes dvigne lase, da odnese kapo. Druga je usmerjena navznoter, kot utesnjenost v prsnem košu, potlačena jeza, ki je drugi ne vidijo, zdi se, kot da bi sami um zaprli v nekakšen prsni koš, v notranjost. Vpliv teh dveh oblik jeze, če se pojavita vsake toliko, ni velik, na dolgi rok pa lahko vplivata na delovanje jeter. Opazovanje naravnih lepot zelene barve čustva spontano sprosti in tako lahko jetra obvarujemo in negujemo.

2. Uživanje več hrane zelene barve, sadja in zelenjave, ki je bogata s hranilnimi snovmi, lahko tudi razstruplja. Zelena živila vstopajo neposredno v jetra, jih negujejo in jim pomagajo izločati strupe.

3. Uživanje manj kislih okusov. TKM poleg teorije petih barv pozna tudi teorijo petih okusov, to so kislo, grenko, sladko, pekoče in slano. Med njimi je kisel okus tisti, ki vstopa v jetra. Narava kislosti je omejujoča – delovanje jeter lahko omeji, tako da "ne tečejo preveč" oziroma, ker skrbijo za prost pretok energije, da tega ne delajo v preveliki meri. Ampak spomladi se mora energija jeter, skladno z naravnim svetom, dvigniti. Energije torej s kislim okusom ne smemo preveč omejevati, zato spomladi ne uživajte preveč kislih živil.

4. Umirjenost in zadosten spanec negujeta jetra. TKM meni, da imajo jetra sposobnost shranjevanja krvi. Za opravljanje svojih nalog morajo imeti dovolj materialne podpore, to je krvi. V jeziku zahodne medicine vsak utrip srca pošlje eno četrtino krvi v jetra. Še bolj pa TKM prepoznava teorijo, ki pravi, da se v času počitka kri vrne v jetra, v času gibanja pa kri potuje v štiri ude. To pomeni, da se v času počitka, še posebej spanja, povečata pretok in količina krvi v jetrih in zato lahko energija qi komplementarno dobro (zao)kroži po telesu in hkrati izloča strupe. Prekinjen ali nezadosten spanec lahko vpliva na sposobnost jeter, da shranjujejo kri, kar pa posledično vpliva tudi na izražanje drugih nalog vpliva jeter. In obratno, predolg spanec in premalo gibanja lahko zmotita ritem izmenjavanja krvi med jetri in štirimi udi oziroma porušita ravnovesje med gibanjem in počitkom, kar tudi lahko vpliva na delovanje jeter.

5. Spomladanska pokrivala. V tem času je treba mrazu preprečiti vstop v telo in se dovolj pokriti/obleči. Drevesa rastejo, vse hiti iz zemlje, tudi energija qi se premika iz notranjosti, kjer je prezimila, proti površju. Ker pa so prvi spomladanski dnevi lahko še zelo mrzli in ker pore v koži še niso odprte, moramo biti oblečeni raje bolj kot manj. Tako se tudi površina telesa malo segreje, začnejo se odpirati pore, ki pa mrzlemu čiju na ta način ne bodo prepustile prostega vstopa. Veliko deklet ob prvih spomladanskih žarkih in cvetlicah obleče krilo, ker v tem obdobju še ne čutijo, kako lahko hladen qi vpliva na telo, kasneje pa lahko to vodi do bolečin v ledvenem delu hrbta in v nogah. Prihod pomladi je odličen, v prvi vrsti se vse stvari prebujajo iz zimskega mraza. A od mraza do toplote je nekoliko dolgotrajnejši postopek, zato je dobro, da se v izogib prehladu bolj oblečemo. Prilagojeno ohranjanje toplote (odpiranja in zapiranja por, potenja) je posredno tudi negovanje jeter. □